poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ciasteczka amarantusowe

Składniki:
- ok. 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- jajko
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam słonecznikowego)
- szczypta soli
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- ok. 100 g orzechów laskowych




Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, amarantusem i szczyptą soli.
Jajko roztrzepujemy w miseczce z olejem.
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy mleko skondensowane, dodajemy połamaną w kostkę gorzką czekoladę i kakao, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy posiekane orzechy i wszystko dobrze mieszamy. Powstałą masę wraz z jajkiem dodajemy do mąki i wszystko dobrze mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać trochę zwykłego mleka.

Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą kulę, formujemy łyżeczką kulki (lub łyżką jeśli chcemy żeby były większe), kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Bon Appetit:)