niedziela, 19 stycznia 2014

Serniczki pomarańczowo-cytrynowe





Składniki:
- opakowanie herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 gr białej czekolady
- sok z jednej cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny


Przygotowanie:
na 24 serniczki, potrzebne: blacha na 12 muffinów, papilotki

Skórka z cytrusów:
owoce parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy na drobnej tarce



Spód:
Herbatniki miksujemy z masłem i mlekiem (możemy rozdrobnić i dobrze zagnieść tak jak kruche ciasto). Gdy się połączą dzielimy na 24 części (można uformować wałek np. tak jak na kopytka i pokroić na 1 cm kawałki). Do otworów w formie wkładamy tzw. papilotki.
Do każdego wkładamy podzielone ciasto, równomiernie przyciskając do spodu.

Masa:
Do twarogu dodajemy cukier puder i jajka, wszystko delikatnie miksujemy blenderem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek masy twarogowej i dobrze mieszamy. Tak wymieszaną czekoladę przekładamy do masy twarogowej, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz startą skórkę z cytrusów (wcześniej sparzoną wrzątkiem). Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Jeśli masa nie będzie wystarczająco słodka, można dodać więcej cukru pudru.

Napełniamy masą papilotki, prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 150 - 160 stopni ok. 20 minut do momentu ścięcia się masy.
Wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy serniczki ostygną, wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Na wierzch można położyć warstwę z białej, rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kandyzowaną skórką pomarańczową.


Bon Appetit :)

1 komentarz: