piątek, 7 lutego 2014

Cynamonowe churros

Rozpoczynamy przygotowania do tłustego czwartku - zapraszam na CHURROS :)


Składniki:
- 375 ml wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka soli
- 100 g masła
- 375 g mąki pszennej
- 2 jajka 
-  łyżka ekstraktu waniliowego (w zamian może być cukier waniliowy)
- olej do smażenia

Do obtoczenia lub posypania:
- 1,5 łyżki cukru pudru ( lub 2-3 łyżki drobnego cukru)
- łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

W garnuszku gotujemy wodę z brązowym cukrem, solą i masłem, od czasu do czasu mieszamy. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia         i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z ekstraktem waniliowym           (lub cukrem waniliowym) i dodajemy do mącznej masy, mieszamy             do momentu, aż powstanie gęsta masa.

Olej podgrzewamy w garnku lub dużej patelni. Przekładamy masę               do rękawa cukierniczego z dużą końcówką, najlepiej w kształcie gwiazdki. Zanim rozpoczniemy smażenie sprawdzamy czy olej jest wystarczająco rozgrzany wrzucając kawałek ciasta (powinien szybko zacząć skwierczeć). Wyciskamy ciasto na olej ok. 4-5 centymetrowe kawałki             i smażymy na brązowo-złoty kolor z obu stron, po 1-2 minuty. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkł zbędny olej.


Ciepłe churros obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem lub posypujemy cukrem pudrem wcześniej wymieszanym z cynamonem -         ja wybrałam tę drugą opcję :)


Bon Appetit :)


1 komentarz:

  1. Wspaniale zobrazowane kolejne etapy , bardzo fajny i łatwy przepis,że nie wspomnę o końcowym smacznym efekcie.
    Już czuję aromat i smak "wężyków". Nic tylko rękawy zakasać i piec. :)

    OdpowiedzUsuń