środa, 12 lutego 2014

Tort orzechowo-porzeczkowy

Kawa, orzechy włoskie, gorzka czekolada i czarna porzeczka -
 połączenie idealne! 


Jest to trochę zmodyfikowany przepis Pani Bożeny Sikoń, z pewnością wersja prawdziwa jest pyszna, ja jednak zmniejszyłam trochę proporcje i dodałam coś              od siebie, zapraszam do pieczenia. Świetny na urodziny i nie tylko :)



Składniki na biszkopt:
potrzebne: tortownica 22 cm
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 120 g cukru pudru
- starta skórka z cytryny
- 5 jajek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- 4 żółtka
- 150 g + 50 g drobnego cukru
- 200 g masła
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- ok. 50 ml spirytusu
- 100 g orzechów uprażonych na patelni. posiekanych orzechów włoskich

- słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa ciemna:
- 100 g gorzkiej czekolady 
- 100 g śmietanki 30 lub 36%

Polewa biała:
- 100 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- łyżka gęstej śmietany 

Kakao i orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, skórką z cytryny i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut lub tzw. suchego patyczka.
Krem:
Żółtka ucieramy mikserem z 50 g cukru, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy kawę   i dalej mieszamy na średnich obrotach. Pozostały cukier zalewamy minimalną ilością wody i gotujemy do momentu powstania gęstego syropu. Gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych żółtek, cały czas mieszając aż do wystygnięcia.       Do powstałej masy dodajemy po trochu masło (temp. pokojowa). Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy spirytus i uprażone orzechy włoskie.
Krem wkładamy do lodówki aby się schłodził.

Przełożenie:

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszy krążek wkładamy na dno tortownicy, smarujemy konfiturą porzeczkową i rozsmarowujemy 1/3 części kremu. Kładziemy kolejny biszkopt i powtarzamy czynność ( konfitura + 2 część kremu). Kładziemy ostatni biszkopt i smarujemy kremem. 

Polewa z ciemnej czekolady:
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku, gorącą zalewamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę.
Czekamy 2-3 minuty żeby czekolada się rozpuściła, mieszamy do powstania gładkiej masy. 

Czekoladą zalewamy wierzch tortu i rozsmarowujemy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze zastygł.

Dekoracja:
Wyjmujemy tort z lodówki. Zanim zdejmiemy obręcz tortownicy, kroimy dookoła nożem, aby zachować kształt. 

Przygotowujemy białą polewę:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka z gorącą wodą wkładamy miseczkę z połamana na kawałki czekoladą). Serek mascarpone (temp. pokojowa) łączymy ze śmietaną. 
Dodajemy 2-3 łyżeczki do czekolady i mieszamy (hartujemy czekoladę). Wszystko przekładamy do serka i dobrze mieszamy, powinna powstać gładka masa.

Powstałą polewą smarujemy cały tort. Boki obsypujemy drobno posiekanymi orzechami. Górę posypujemy kakao. Ja dodatkowo użyłam szablonów cukierniczych.





Bon Appetit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz