piątek, 6 czerwca 2014

Pyszne ciasto marchewkowe

Naprawdę polecam to ciasto. 
Łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo dobrze smakuje!
Jest wilgotne, orzechy przyjemnie chrupią, 
a pozostałe składniki nadają po prostu pyszny smak :) 
Zapraszam do pieczenia!



Potrzebne: tortownica o średnicy 22-24 cm

Składniki

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 szklanki marchewki (startej na dużych oczkach)
- szklanka posiekanych orzechów włoskich

Maślankowa glazura:
- 120 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki maślanki
- 100 g masła
- łyżka syropu kukurydzianego lub glukozowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego


Masa mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
-   50 g masła 
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy

Czekolada do polania
- 100 g śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady


PRZYGOTOWANIE
Ciasto

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy.
  1. Mieszamy razem mąkę, sodę, sól i cynamon. Ubijamy mikserem (na średnich obrotach) na gładką masę jajka z cukrem, olejem i maślanką. Zmniejszamy obroty na najniższe, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchew i orzechy włoskie, delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
  1. Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy w temp. 175-180 C przez około 40 minut           lub tzw. suchego patyczka.
  1. Jeśli po 40 minutach ciasto wciąż będzie nieupieczone, można wykałaczką nakłuć w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy glazurę.

Maślankowa glazura
W garnku na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia cukier, sodę, maślankę, masło oraz syrop. Gotujemy przez około 4-5 minut często mieszając. 
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier.

Glazurą polewamy równomiernie upieczone ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pozostawiamy na około 15 minut. 
Po tym czasie kroimy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz tortownicy (uważając, żeby się nie poparzyć ponieważ ciasto będzie jeszcze ciepłe). 

Gdy ciasto ostygnie kroimy na 3 lub 4 części (zależy jak duże nam wyrośnie).

Masa mascarpone
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i sok z pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Czekolada do polania
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy czekoladę 
i pozostawiamy na około 3-4 minuty. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto składamy w tortownicy

Jeśli wyszły nam 3 krążki po przekrojeniu, masę dzielimy na 2 części, jeśli 4 to na 3.

1. Na spód kładziemy pierwszą część ciasta.
2. Nakładamy 1/3 lub 1/2 masy i równomiernie rozsmarowujemy.
3. Kładziemy kolejny krążek i część masy.
4. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i delikatnie dociskamy.
5. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. 

Po wyjęciu z lodówki kroimy dookoła nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy i przekładamy na paterę lub talerz. Polewamy obficie czekoladą.



Bon Appetit :)

  1.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz