Zapraszam na pyszne truskawkowe tiramisu!
Delikatne, kremowe, z nutą pomarańczy i kokosa. Wersja dla dorosłych z odrobiną spirytusu.
Aby zrobić wersję dla dzieci wystarczy odlać część syropu do miseczki zanim dodamy spirytus:)
Składniki:
- 120 g + 40 g cukru
- 1 pomarańcza (otarta skórka + wyciśnięty sok)
- 100 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki spirytusu
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 6 jajek
- 300 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 300 g świeżych truskawek (pokrojonych w plasterki)
PRZYGOTOWANIE
W garnuszku na wolnym ogniu podgrzewamy 120 g cukru z otartą skórka pomarańczową.
Dodajemy wyciśnięty sok i mleczko kokosowe, gotujemy do momentu, aż rozpuści się cukier. Dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek, następnie żółtka ubijamy z 40 g cukru i cukrem waniliowym na parze.
Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę z pary i ubijamy, aż masa podwoi objętość,
a kolor będzie jasnożółty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Dodajemy do śmietanki serek mascarpone, delikatnie mieszamy, następnie dokładamy ubite żółtka, na koniec dodajemy pianę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Przygotowujemy tiramisu
Zaczynamy od warstwy biszkoptowej. Biszkopty moczymy w przygotowanym syropie i układamy obok siebie na dnie naczynia. Zalewamy masą, kładziemy warstwę truskawek, nakładamy kolejną warstwę biszkoptów, zalewamy masą i układamy truskawki. Całość zalewamy masą i dekorujemy świeżą miętą. Możemy posypać startą białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin (minimum na 2 godziny).
Bon Appetit :)
pychota :! Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń