niedziela, 7 września 2014

Ciasto kokosowe - malinowe

Zapraszam na pyszne ciasto kokosowo - malinowe.
Kokosowy biszkopt z kremową warstwą mascarpone i białą czekoladą, 
do tego orzeźwiające maliny - świetne połączenie. 
Po wyjęciu z lodówki zniknęło jeszcze tego samego dnia :)  







Potrzebne: tortownica 26 cm

Składniki:

Spód
- 6 białek
- 300 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych 
- 100 g mąki pszennej

Warstwa biała
- 125 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) 

Warstwa malinowa
- ok. 300 g malin (mogą być mrożone) 
- małe opakowanie cukru waniliowego (15g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody

Masa
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 300 ml mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej (przesianej)
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE

SPÓD
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (masa powinna być gęsta i błyszcząca). Dodajemy partiami wiórki kokosowe,mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30-40 minut lub do momentu, aż będzie delikatnie brązowa. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

WARSTWA BIAŁA
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone, odstawiamy.
(Aby czekolada nam się dobrze połączyła z serkiem, można najpierw ja zahartować dodając 1-2 łyżki mascarpone).

WARSTWA MALINOWA
Maliny rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, aż się rozpuści.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do malin. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

MASA
Żółtka ubijamy z cukrem mikserem na średnich obrotach. W międzyczasie gotujemy mleko, odstawiamy. Masę żółtkową stawiamy na garnku z gorącą wodą i ubijamy na parze do momentu, aż będzie lekko ciepła. Cały czas ubijając powoli wlewamy mleko i dodajemy po łyżce mąki, za każdym razem dokładnie miksując. Musimy uważać, aby nie wpuścić zbyt dużo powietrza do masy. 
Ubijamy przez około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.  
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy do ostudzonej masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Ciasto najlepiej przełożyć w tortownicy.
1. Na spód nakładamy serek mascarpone z czekoladą.
2. Smarujemy równomiernie malinami.
3. Całość przykrywamy masą jajeczną.
4. Ciasto posypujemy według uznania: wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą.
5. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed wyjęciem z formy kroimy dookoła nożem



 Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz