Zapraszam na pyszne ciasto kokosowo - malinowe.
Kokosowy biszkopt z kremową warstwą mascarpone i białą czekoladą,
do tego orzeźwiające maliny - świetne połączenie.
Po wyjęciu z lodówki zniknęło jeszcze tego samego dnia :)
Kokosowy biszkopt z kremową warstwą mascarpone i białą czekoladą,
do tego orzeźwiające maliny - świetne połączenie.
Po wyjęciu z lodówki zniknęło jeszcze tego samego dnia :)
Potrzebne: tortownica 26 cm
Składniki:
Spód
- 6 białek
- 300 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej
Warstwa biała
- 125 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
Warstwa malinowa
- ok. 300 g malin (mogą być mrożone)
- małe opakowanie cukru waniliowego (15g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
Masa
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 300 ml mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej (przesianej)
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (masa
powinna być gęsta i błyszcząca). Dodajemy partiami wiórki kokosowe,mąkę i
proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30-40
minut lub do momentu, aż będzie delikatnie brązowa. Po tym czasie wyjmujemy z
piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
WARSTWA BIAŁA
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone, odstawiamy.
(Aby czekolada nam się dobrze połączyła z serkiem, można najpierw
ja zahartować dodając 1-2 łyżki mascarpone).
WARSTWA MALINOWA
Maliny rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy,
aż się rozpuści.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do malin. Wszystko
dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
MASA
Żółtka ubijamy z cukrem mikserem na średnich obrotach. W
międzyczasie gotujemy mleko, odstawiamy. Masę żółtkową stawiamy na garnku z
gorącą wodą i ubijamy na parze do momentu, aż będzie lekko ciepła. Cały czas
ubijając powoli wlewamy mleko i dodajemy po łyżce mąki, za każdym razem
dokładnie miksując. Musimy uważać, aby nie wpuścić zbyt dużo powietrza do
masy.
Ubijamy przez około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy
do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy do ostudzonej masy
jajecznej i delikatnie mieszamy.
Ciasto najlepiej przełożyć w tortownicy.
1. Na spód nakładamy serek mascarpone z czekoladą.
2. Smarujemy równomiernie malinami.
3. Całość przykrywamy masą jajeczną.
4. Ciasto posypujemy według uznania: wiórkami kokosowymi lub
startą białą czekoladą.
5. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed wyjęciem z formy kroimy dookoła nożem.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz