środa, 2 grudnia 2015

Sernik pomarańczowo-cytrynowy

Nie za słodki, kremowy, orzeźwiający.
Zapraszam na pyszny sernik cytrynowo-pomarańczowy :) 





Potrzebne: tortownica 3 x 16 cm lub 1 x 26 cm

Składniki na spód
- 25o g pełnoziarnistych herbatników
- 150 g roztopionego masła

Składniki na masę
- 500 g serka mascarpone
- 350 g naturalnego serka np. President
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 2 cytryn
- sok z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%

Polewa
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%

- 50 ml śmietanki 30%

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier puder.

PRZYGOTOWANIE

Spód
Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Dzielimy na 3 części (lub jedną) i przekładamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy na spodzie dosyć mocno dociskając.Wstawiamy na czas przygotowania masy serowej do lodówki.

Masa serowa
Serki mieszamy z cukrem, sokami i jajkami. Delikatnie miksujemy, aby powstała jednolita masa. Śmietankę gotujemy w rondelku, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy kilka łyżek masy i dobrze mieszamy. Tak wymieszaną czekoladę przekładamy do masy serowej. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach, jeśli masa ma być słodsza dodajemy więcej cukru.

Masę przelewamy do tortownic, pieczemy w temperaturze 150-160 stopni ok. 20 minut do momentu ścięcia się masy. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygną, wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. 

Polewa
W rondelku doprowadzamy do wrzenia 50ml śmietanki. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Pozostałe 50 ml ubijamy na sztywno. Gdy czekolada ostygnie, mieszamy z ubitą śmietanką. Możemy dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy.
Masa polewamy serniki, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy.


Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz