środa, 13 stycznia 2016

Bułeczki drożdżowe - BUCHTY

Uwielbiam ciasto drożdżowe! 
Lubię je przygotowywać, patrzeć jak wyrasta i oczywiście piec, 
a na koniec pięknie złociste, pachnące ciasto cieszy nasze oczy i smakuje wyśmienicie. 
Czasami zdarza mi się w weekend wstać o świcie i przygotować ciasto,
żeby na drugie śniadanie do kawy podać coś słodkiego. 
Mówię Wam naprawdę warto. 
Zrobienie ciasta nie jest skomplikowane, zawsze mi wychodzi, 
a bułeczki są pyszne i świeże smakują najlepiej. 
Możemy do środka zamiast sera czy dżemu truskawkowego
 wybrać inne powidła czy np. zrobić tylko kruszonkę. 
Będzie równie wyśmienite :) 








Potrzebne: blacha lub tortownica

Składniki na ciasto drożdżowe
- 450 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru + płaska łyżka
- 2 x 100 ml ciepłego mleka
- 80 g stopionego masła
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka słodkiego ekstraktu waniliowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli

Masa serowa
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: kilka łyżek dżemu truskawkowego lub innego, stopione masło do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE

 

Ciasto drożdżowe
W miseczce rozcieramy drożdże z łyżką cukru. Dodajemy 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki.
Wszystko mieszamy i tak powstały rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier, cukier lub ekstrakt waniliowy, 
skórkę cytrynową oraz sól.
Masło mieszamy z żółtkami i pozostałym mlekiem, wlewamy do mąki, jednocześnie dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Masa serowa
Ser miksujemy blenderem z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Spłaszczamy każdy kawałek ciasta i nakładamy masę serową lub dżem ( sporą łyżeczkę). Dokładnie sklejamy  i układamy obok siebie na wysmarowanej masłem blasze lub w tortownicy stroną sklejoną do dołu. Smarujemy masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.

 
Pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.


Bon Appetit :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz