Bardzo czekoladowe z migdałową nutą ciasto,
to wspaniały początek długiego weekendu.
to wspaniały początek długiego weekendu.
Należy dobrze je schłodzić, a przed podaniem wyjąc z lodówki trochę wcześniej,
wtedy będzie idealne. Wyśmienite zarówno do kawy jak i herbaty. Można też pokusić się o kieliszek wina deserowego jeśli ktoś lubi takie połączenia.
Wcale nie jest trudne w wykonaniu, ale o tym możecie przekonać się sami,
zapraszam :)
Wcale nie jest trudne w wykonaniu, ale o tym możecie przekonać się sami,
zapraszam :)
Potrzebne: tortownica 24-26 cm
Ciasto
- 110 g mąki pszennej
- 65 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g miękkiego masła
- 210 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 4 jajka
- 50 ml wody
- 100 g drobno posiekanych migdałów ze skórką
Masa
- 100 g masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- łyżka miodu
- 250 g serka mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem (mikserem) na puszystą masę.
Dodajemy po kolei jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Gdy składniki się połączą dodajemy partiami wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dolewamy w trakcie wodę i dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 stopni (góra-dół) przez ok. 40 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.
Z wierzchu ciasto powinno być kruche, natomiast środek dosyć gęsty i zwarty.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Masa
Masło wkładamy do rondelka, wlewamy śmietankę i stawiamy na wolnym ogniu.
Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy połamaną na kawałki
gorzką czekoladę, kawę, kakao i miód. Dalej podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści
i połączy z pozostałymi składnikami i powstanie jednolita, gładka masa.
Zdejmujemy rondelek z ognia i i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Gdy masa będzie już gotowa, dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy,
aby składniki dobrze się połączyły. Masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
WYKOŃCZENIE
Ciasto najlepiej składać w tortownicy.
Ostygnięte ciasto kroimy na 3 części. Masę dzielimy na 2 lub 3 części.
Na spodzie kładziemy pierwszy krążek ciasta, smarujemy równomiernie masą
i powtarzamy czynność tj. krążek, masa, krążek masa.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziło.
Po wyjęciu z lodówki, przed wyjęciem z tortownicy kroimy dookoła nożem.
Dekorujemy według uznania. Można obficie posypać kakao lub drobno posiekaną
białą lub gorzką czekoladą.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz