Kokosowe, idealne słodko - kwaśne akcenty!
Zapraszam na kokosowe ciasteczka bezowe,
z pysznym kremem i świeżymi owocami.
z pysznym kremem i świeżymi owocami.
Składniki na ciasteczka
- 2 białka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
Składniki na krem
- 100 ml mleka (3,2%)
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżka mąki pszennej
- łyżka miękkiego masła
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo: świeże czerwone porzeczki i czarne maliny lub inne ciemne owoce
(jagody, borówki, jeżyny)
Ciasteczka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do momentu,
aż będą gęste i błyszczące. Na koniec dodajemy szczyptę soli i jeszcze chwilkę ubijamy.
Dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.
Masę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut, aby się lekko schłodziła.
Wiórki w tym czasie delikatnie zmiękną.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżeczką masę formując równe
kółka o średnicy ok. 3 cm. Pamiętajmy, aby zachować odległość między ciasteczkami
- 2 białka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
Składniki na krem
- 100 ml mleka (3,2%)
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżka mąki pszennej
- łyżka miękkiego masła
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo: świeże czerwone porzeczki i czarne maliny lub inne ciemne owoce
(jagody, borówki, jeżyny)
PRZYGOTOWANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do momentu,
aż będą gęste i błyszczące. Na koniec dodajemy szczyptę soli i jeszcze chwilkę ubijamy.
Dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.
Masę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut, aby się lekko schłodziła.
Wiórki w tym czasie delikatnie zmiękną.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżeczką masę formując równe
kółka o średnicy ok. 3 cm. Pamiętajmy, aby zachować odległość między ciasteczkami
(3-4 cm).
Pieczemy na środkowym poziomie przez ok. 15-20 minut, do uzyskania
złoto-brązowego koloru. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy ciasteczka do całkowitego wystygnięcia.
Krem
Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i stawiamy na wolnym ogniu, nie gotujemy.
Żółtka rozcieramy w miseczce z cukrem i mąką.
Gdy na mleku pojawi się tzw. kożuch, zalewamy masę jajeczną, dokładnie mieszamy
i z powrotem przelewamy do rondelka, stawiamy na ogniu, mieszając do momentu,
aż masa zgęstnieje (powinna konsystencją przypominać budyń).
Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa przestygnie, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z ostudzoną masą.
Wstawiamy do lodówki, aby krem się dobrze schłodził.
Masę przekładamy ro rękawa cukierniczego lub szprycy i nakładamy
na ciasteczka bezowe. Dekorujemy porzeczkami i malinami lub innymi owocami.
Posypujemy cukrem pudrem.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz