Rozpoczynamy przygotowania do tłustego czwartku - zapraszam na CHURROS :)
Składniki:
- 375 ml wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka soli
- 100 g masła
- 375 g mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego (w zamian może być cukier waniliowy)
- olej do smażenia
Do obtoczenia lub posypania:
- 1,5 łyżki cukru pudru ( lub 2-3 łyżki drobnego cukru)
- łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
W garnuszku gotujemy wodę z brązowym cukrem, solą i masłem, od czasu do czasu mieszamy. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z ekstraktem waniliowym (lub cukrem waniliowym) i dodajemy do mącznej masy, mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta masa.
Olej podgrzewamy w garnku lub dużej patelni. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką, najlepiej w kształcie gwiazdki. Zanim rozpoczniemy smażenie sprawdzamy czy olej jest wystarczająco rozgrzany wrzucając kawałek ciasta (powinien szybko zacząć skwierczeć). Wyciskamy ciasto na olej ok. 4-5 centymetrowe kawałki i smażymy na brązowo-złoty kolor z obu stron, po 1-2 minuty. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wsiąkł zbędny olej.
Ciepłe churros obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem lub posypujemy cukrem pudrem wcześniej wymieszanym z cynamonem - ja wybrałam tę drugą opcję :)
Bon Appetit :)
Wspaniale zobrazowane kolejne etapy , bardzo fajny i łatwy przepis,że nie wspomnę o końcowym smacznym efekcie.
OdpowiedzUsuńJuż czuję aromat i smak "wężyków". Nic tylko rękawy zakasać i piec. :)