Składniki na biszkopt czekoladowy:
potrzebne: tortownica o średnicy 22 cm
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 g soli
- 60 g gorzkiej czekolady ( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 2 jajka
- 70 g maki tortowej
Masa z mascarpone I:
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki syropu orzechowego ( z orzecha laskowego)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g + 60 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
Masa z mascarpone II:
- 100 g serka mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej w drobną kostkę)
Kruszonka z orzechami laskowymi:
- 100 g prażonych orzechów laskowych (siekanych)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Warstwa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30-36%
- łyżka kakao
- łyżka syropu z orzecha laskowego
- łyżka spirytusu
Lśniąca polewa czekoladowa:
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g cukru
- 220 g wody
- 50 g syropu glukozowego lub kukurydzianego
- 100 g kakao
- 35 g wody
- 20 g żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Masa mascarpone I
Serek mieszamy z syropem orzechowym. 60 g śmietanki lekko podgrzewamy i dodajemy żelatynę, pozostawiamy do rozpuszczenia. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany do czekolady (hartujemy czekoladę) i przekładamy do śmietany. Delikatnie mieszamy. Gdy czekolada połączy się ze śmietaną dodajemy mascarpone i żelatynę. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masa mascarpone II
Serek mieszamy z czekoladą.
Kruszonka
Orzechy prażymy w piekarniku. Ja nastawiam opcję grill z górną grzałką i po około 5 minutach orzechy są idealne. Skórka świetnie odchodzi.
Orzechy drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami kruszonki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni na złotobrązowy kolor.
Warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, śmietankę, syrop i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Lśniąca polewa czekoladowa
Żelatynę moczymy w 35 g wody. Śmietankę, cukier, wodę i syrop gotujemy. Dodajemy kakao i namoczoną żelatynę. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przecedzamy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.
Składamy tort
Aby tort był równy składamy go w obręczy tortownicy. Dno owijamy szczelnie folią aluminiową.
2. Biszkopt kroimy na pół, w jednej części wycinamy koło 16 cm i kładziemy na środku tortownicy.
3. Zewnętrzną część obsypujemy kruszonką.
4. Na środku biszkoptu kładziemy warstwę czekoladową.
5. Na całość nakładamy masę mascarpone II.
6. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
7. Posypujemy pozostałą kruszonką.
8. Całość dosyć obficie zalewamy polewą czekoladową.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy tort, kroimy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz.
Przykładamy wafel lub paterę i odwracamy tort, zdejmujemy folię, zalewamy pozostałą polewą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki aby polewa zastygła.
Na koniec dekorujemy orzechami laskowymi.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz