Tym razem dużo czekolady i dużo kokosa.
Tort jest pyszny :) zapraszam do odwiedzin!
Składniki na biszkopt czekoladowy:
Potrzebne: tortownica 22 - 24 cm
- 60 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 90 g kakao
- 200 ml gorącej wody
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- ok. 250 ml mleczka kokosowego
Krem:
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
Polewa:
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
Dodatkowo do przełożenia:
- 200 g (może być mniej) migdałów bez skórki, drobno posiekanych
- konfitura lub dżem malinowy
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
Czekoladę i kakao wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy do momentu aż powstanie gładka czekoladowa masa, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa wystygnie dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Cukier zalewamy masłem i chwilę miksujemy. Dodajemy po kolei jajka, miksujemy do uzyskania puszystej masy (cukier powinien się rozpuścić). Powoli dodajemy masę czekoladową z mleczkiem, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownicę możemy też posmarować masłem i posypać kaszą manną).
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy upieczony biszkopt i odstawiamy aby wystygł.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy, delikatnie mieszając z ubitą śmietanką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i spirytus jeśli go używamy.
Polewa:
W garnuszku doprowadzamy do wrzenia mleczko kokosowe, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
Składamy tort
Tort składamy w tortownicy.
1. Biszkopt kroimy na 3 części.
2. Na dno tortownicy kładziemy I część biszkoptu.
3. Smarujemy konfiturą lub dżemem.
4. Posypujemy posiekanymi migdałami.
5. Nakładamy 1/3 części kremu i równomiernie rozsmarowujemy.
6. Powtarzamy czynność czyli kładziemy II krążek biszkoptu, nakładamy konfiturę, posypujemy migdałami i nakładamy kolejną część kremu.
7. Przykrywany ostatnią część biszkoptu, konfitury i kremu.
8. Całość obficie polewamy ostudzoną polewą kokosowo-czekoladową.
9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, zanim wyjmiemy z formy kroimy dookoła nożem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ps. Na moich zdjęciach brakuje na wierzchu 3 części kremu, tylko dlatego, że się rozpędziłam i zapomniałam nałożyć. Kremu powinno wystarczyć na 3 warstwy więc wybór należy do Was czy będą to 2 czy 3, tort będzie smakował tak samo czyli będzie pyszny:)
Bon Appetit :)
wygląda pysznie. na pewno zrobię :) Pozdrawiam serdeznie i dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńummm, ślinka leci czytając .Muszę zrobić koniecznie ! Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń