poniedziałek, 3 marca 2014

Tort truskawkowy

Był to urodzinowy tort mojej córeczki. Pierwsza wersja z rurkami waflowymi została dostarczona do żłobka. Jednak tematem przewodnim tortu miała być Myszka Minnie, niestety plan nie do końca został zrealizowany, ale to długa historia ;) Musiałam jednak choć trochę nawiązać to tematu, o które prosiło dziecko, dlatego z masy cukrowej wycięłam myszkę i pomalowałam flamastrami, ze względu na fakt, że z braku czasu użyłam do tego zwykłych flamastrów figurka nie była zjadliwa, ale najważniejsze, że mojemu dziecku się podobała :) 



Składniki na biszkopt:
 tortownica 26 cm
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia i przełożenia biszkoptu:
- syrop z brzoskwiń w puszce
- łyżka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- konfitura malinowa

Składniki na krem:
- 300 g mrożonych truskawek
- 100 ml wody
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 500 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30 - 36%

Dekoracja:
Wedle uznania, ja użyłam rurek waflowych, mini bez i kremu z dodatkiem czerwonego barwnika.
Latem można cały tort obłożyć świeżymi truskawkami.

Przygotowanie:


Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Dodajemy po kolei żółtka, mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę możemy wcześniej przesiać,     aby była pulchniejsza)
i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
W trakcie mieszania dodajemy po łyżce wody.

Tortownicę 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Pamiętajmy,         aby nie otwierać piekarnika (biszkopt może opaść). Pod koniec pieczenia możemy otworzyć piekarnik i sprawdzić wykałaczką czy jest upieczony (wykałaczka powinna być sucha). Upieczony biszkopt pozostawić na parę minut w nagrzanym piekarniku. Gdy troszkę ostygnie, wyjąć i przełożyć na blat wyłożony papierem
do pieczenia, najlepiej odwrócić do góry dnem wtedy biszkopt będzie równy. Pozostawić do ostygnięcia.


Nasączenie biszkoptu
Syrop, cukier i cytrynę mieszamy, do momentu, aż cukier puder się rozpuści.

Krem

Truskawki miksujemy blenderem i odstawiamy do rozmrożenia.
Wodę gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do truskawek i miksujemy blenderem. Powstałą masę dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy, dodajemy kilka łyżek do rozpuszczonej czekolady i mieszamy (hartujemy czekoladę). Przekładamy czekoladę do ubitej śmietany, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Śmietanę partiami dodajemy do masy mascarpone. Powinna powstać dosyć gęsta masa.
Składamy tort:
1. Biszkopt kroimy na 3 części, masę dzielimy również na 3 części.
2. Kładziemy pierwszy blat na talerzu lub paterze, nasączamy i kładziemy warstwę konfitury malinowej.  
3. Nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy równomiernie.
4. Kładziemy 2 krążek biszkoptu i powtarzamy czynność: nasączamy, smarujemy konfiturą i masą.
5. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy i kładziemy pozostałą masę.               Smarujemy cały tort wraz z bokami.
6. Dekorujemy według własnego uznania.
7. Tort chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.









Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz