piątek, 7 marca 2014

Ciasto czekoladowe

Prawie zawsze mam w lodówce jakieś niewykorzystane składniki z pieczenia, a to serek mascarpone, śmietanę czy mleko kokosowe, tym razem też tak było. Odkąd założyłam bloga cały czas myślę nad nowymi przepisami, ciągle coś mi wpada do głowy i tak też było tym razem. Sprawdziłam co mam, no i wyszło ciasto czekoladowe, świetne do kawy, zapraszam do wypróbowania ;) 



Składniki na biszkopt:
- 50 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- jajko
- 35 g maki pszennej 

Krem mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% + 120 ml 
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 g białej czekolady 
- 125 g serka mascarpone

Masa czekoladowa I:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 60 g gorzkiej czekolady
- 40 g białej czekolady
- łyżka kakao
- 125 g serka mascarpone
- druga część pozostałej żelatyny 

Masa czekoladowa II:
- 50 ml śmietanki 30-36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka spirytusu
- łyżka kawy rozpuszczalnej


PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy, aż wszystkie składniki             się połączą. Pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Krem mascarpone

Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml śmietanki (można lekko podgrzać wtedy żelatyna szybciej się rozpuści). Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany aby zahartować czekoladę. Dodajemy czekoladę do śmietany i delikatnie mieszamy. Masę czekoladową łączymy partiami z mascarpone. Na koniec dodajemy połowę żelatyny i dokładnie mieszamy.

Masa czekoladowa I
Mleczko kokosowe podgrzewamy, dodajemy połamane na kawałki obie czekolady          i kakao. 
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Odstawiamy,     aby masa lekko ostygła. Letnią kokosową masę dodajemy do mascarpone, mieszamy     i dodajemy drugą część żelatyny (jeśli żelatyna zastygła wystarczy ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej).

Masa czekoladowa II
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy      z ognia, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kawę i spirytus, mieszamy, aż składniki się połączą.

Przełożenie ciasta

Spód tortownicy 22 cm wykładamy folią aluminiową i nakładamy obręcz. Na dno wykładamy cały krem mascarpone, równomiernie rozsmarowujemy wyciągając krem również na boki tortownicy.
Nakładamy masę czekoladową I, zataczamy tortownicą koło tak, aby pokryła boki. 
Biszkopt smarujemy masą czekoladową II i ostrożnie przekładamy stroną, na której jest masa do tortownicy. Jeśli zostanie Wam trochę masy II możecie posmarować nią górę biszkoptu. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki, kroimy dookoła nożem, kładziemy do góry nogami na paterze, delikatnie zdejmujemy obręcz i folię. Na koniec obficie posypujemy kakao. 


Jeśli nie che nam się 'bawić' w odwracanie ciasta i smarowanie boków to można również przełożyć je standardowo tj. na dnie tortownicy położyć biszkopt, posmarować masą czekoladową II, zalać masą czekoladową I i całość przykryć kremem mascarpone. Jest to trochę łatwiejszy sposób.


Bon Appetit :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz