A ten przepis będzie bardzo orzeźwiający. Czas na cytrusy, oczywiście nie obejdzie się bez pieczenia
TARTA!
Składniki na kruche ciasto:
najlepiej użyć formę do tarty 26-28 cm (jeśli takiej nie posiadamy, można użyć zwykłej tortownicy)
- 375 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 6,7 pomarańczy (najlepiej deserowych)
- 2 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 6 żółtek
- 160 g cukru pudru
- 150 g serka mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy do połączenia się składników, dodajemy wodę i dalej zagniatamy, aż ciasto połączy się w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Nadzienie
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Pomarańcze i cytryny parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny, odstawiamy. Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn do osobnych pojemników. Powinniśmy otrzymać ok. 600 ml soku z pomarańczy. Przelewamy go do garnuszka, dodajemy sok z cytryn i stawiamy na najwyższym ogniu. Gotujemy, aż sok zredukuje się do ok. 180 ml. Trwa to ok.40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny, pomarańczy oraz serek mascarpone. Miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy wystudzony sok z cytrusów.
Kruche ciasto
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko tak, aby powstało koło o średnicy mniej więcej 30 cm. Przekładamy do formy, pilnujemy aby boki były również pokryte ciastem, najlepiej aby wystawało poza formę (podczas pieczenia ciasto się kurczy). Przykrywamy folią aluminiową i wsypujemy np. fasolę aby równomiernie się podpiekło. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 12 minut, po tym czasie zdejmujemy folię wraz z fasolą i wstawiamy jeszcze na ok. 5 minut. Na podpieczone ciasto wylewamy przygotowany krem, wygładzamy i pieczemy całość przez około 30-40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto żeby ostygło. Po wyjęciu obficie posypujemy cukrem pudrem i karmelizujemy palnikiem. Jeśli nie mamy palnika, możemy użyć górnej grzałki piekarnika. Wkładamy ciasto na najwyższy poziom, jednak musimy być bardzo uważni, żeby ciasto się nie spaliło, cukier ma się tylko skarmelizować.
Równie dobrze tartę można pozostawić posypaną cukrem, też będzie pyszna:)
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz