Jako, że w przepisie na tartę wykorzystuje się tylko żółtka to trzeba też jakoś wykorzystać białka więc oto jest BEZA!
Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- łyżka soku z cytryny
- kilka kropli ekstraktu lub aromatu miętowego
Krem
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 g białej czekolady
- 2-3 krople ekstraktu lub aromatu miętowego
- owoc granatu
PRZYGOTOWANIE
Beza
Białka wkładamy do miski (najlepiej metalowej) i zaczynamy ubijać na wolnych obrotach, gdy się zaczną pienić dodajemy szczyptę soli i zwiększamy obroty. Ubijamy dodając po łyżce cukru, każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i miętę. Ubijanie powinno zająć około 15 minut.
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpoczynamy suszenie. Ja chciałam aby moja beza zachowała jak najwięcej tej pięknej bieli, dlatego suszyłam ją w temperaturze 80 stopni przez 7 godzin.
Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Krem
Śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany aby zahartować czekoladę. Gdy wymieszamy, dodajemy powoli do śmietany delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy kilka kropli mięty.
Przełożenie
Bezę kroimy na pół (w trakcie krojenia może zacząć się rozpadać). Nakładamy całość kremu na spód bezy i przykrywamy górną warstwą. Wierzch posypujemy pestkami granatu.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz