poniedziałek, 17 marca 2014

Mocno czekoladowe muffiny

Jeśli ktoś lubi dużo czekolady to zapraszam na wypróbowanie tego przepisu :) 
Szybki i łatwy przepis na muffinki, zapraszam!




Potrzebne: forma na muffiny, papierowe papilotki
Z tego przepisu wyjdzie 24 muffiny średniej wielkości lub 12 dosyć dużych.

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła ( temp. pokojowa)
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- łyżka jogurtu greckiego 

Masa czekoladowa
- 100 g śmietanki 30 lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 200 g serka mascarpone 
- 50 g masła
- łyżka syropu z orzechów laskowych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE


Muffiny
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i masło.
Miksujemy lub ugniatamy rękoma, aż składniki połączą się z masłem. Jajka, mleko oraz jogurt mieszamy w miseczce, przelewamy do suchych składników i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Powoli przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Jeśli chcemy uzyskać 24 babeczki, napełniamy każdą papilotkę do połowy, jeśli 12 to napełniamy prawie do pełna.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30-35 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy muffiny na ok. 3-4 minuty, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa czekoladowa
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i kakao. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy serek mascarpone, masło i syrop orzechowy, dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Jako, że babeczki urosły dosyć spore, odcięłam górną warstwę, dodałam do masy czekoladowej i zmiksowałam blenderem.

Masą napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy według uznania. Ja użyłam tylki cukierniczej w kształcie gwiazdki, udekorowałam prażonymi orzechami laskowymi oraz rurkami waflowymi.



Bon Appetit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz