czwartek, 20 marca 2014

Flambirowane brzoskwinie z likierem amaretto, mascarpone i orzechami

Tym razem bez pieczenia! Deser szybki, łatwy i smaczny! :) 





Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki masła
- 60 g cukru
- 3/4 puszki brzoskwiń (odsączonych, pokrojonych w ćwiartki)
- ok. 50 ml (kieliszek) likieru amaretto (może być jakiś inny alkohol np. brandy)
- garść migdałów bez skórki
- garść orzechów laskowych bez skórki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 cytryny
- brązowy cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
Masło podgrzewamy na patelni z cukrem do momentu, aż cukier zacznie brązowieć.

Dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy. 

Polewamy likierem i ostrożnie podpalamy (możemy do tego wykorzystać patyczek do szaszłyków). Czekamy, aż płomienie zgasną. 

Migały i orzechy laskowe prażymy przez moment na rozgrzanej, suchej patelni. 
Do pucharków nakładamy po ok. 2 łyżki serka mascarpone, dodajemy po kilka ćwiartek brzoskwini, polewamy powstałym syropem i posypujemy orzechami. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy brązowym cukrem.



Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz