niedziela, 13 kwietnia 2014

Ciasteczka czekoladowo - orzechowe

Na podwieczorek lub do popołudniowej kawy polecam 
ciasteczka czekoladowo-orzechowe  
Bardzo łatwe do przygotowania !




Składniki:
- 50 g orzechów włoskich
- 250 g mąki pszennej 
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 125 g brązowego cukru
-   30 g zwykłego cukru
- jajko
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady

Czekolada do przełożenia
 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka
Orzechy prażymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub suchej patelni.
Odstawiamy do wystygnięcia.
W misce łączymy mąkę, sodę i sól. 
Masło ucieramy mikserem z cukrami na średniej prędkości przez około minutę. Dodajemy jajko, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Gdy składniki się połączą, odstawiamy mikser, dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Mieszamy łyżką.


Masę wykładamy na podwójną warstwę papieru do pieczenia, łyżką o łyżkę w odległości ok. 2 cm.
Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.


Po schłodzeniu pieczemy przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni, aż zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na papierze przez około 2 minuty.


Masa czekoladowa 
Czekoladę wkładamy do miseczki. Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę. Pozostawiamy na ok. 2 minuty. Mieszamy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Czekoladą smarujemy jedno ciasteczko i przekładamy drugim.

Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz