wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowo-jogurtowe

Ten przepis jest bardzo łatwy.
Wystarczy wymieszać składniki, przelać do tortownicy i upiec. 
Ciasto jest bardzo gęste i wilgotne z malinowo-migdałową nutą. Ja oprócz polewy czekoladowej nałożyłam masę z serka mascarpone i białej czekolady, ale zamiast takiej masy można np. podać bitą śmietanę, to już według uznania. Równie dobrze, zamiast konfitury malinowej można użyć wiśniowej lub z czarnej porzeczki, zależy od Waszej wyobraźni :) Zapraszam do wypróbowania, przepis poniżej :)




Potrzebne: tortownica 20-22 cm, papier do pieczenia


Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
-   60 g kakao
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g brązowego cukru
- 180 g konfitury malinowej (może być dżem)
- 130 g naturalnego jogurtu
- 3 jajka
- 200 g roztopionego masła

Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady

Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła

Migdały bez skorki do dekoracji


PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
Dodajemy konfiturę malinową, jogurt, jajka oraz roztopione masło. Wszystko miksujemy, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przelewamy masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w temp. 170 stopni,           pod koniec można sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło (wykałaczka powinna pozostać czysta). Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. 



Masa mascarpone
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Dodajemy kilka łyżek serka, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Wszystko przekładamy do pozostałego serka i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, 
aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja
Wierzch ciasta smarujemy masą mascarpone. Polewamy czekoladą i dekorujemy migdałami.


Bon Appetit :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz