czwartek, 3 kwietnia 2014

Ciasto pomarańczowe z herbatą Earl Grey

A już niebawem pojawi się kilka moich propozycji na Wielkanoc!
I nie będą to mazurki, babki czy serniki  
Tutaj ciasto pomarańczowe z dodatkiem herbaty Earl Grey, nam smakowało:)
Przepis poniżej, zapraszam do odwiedzin 




Podane ilości są na tortownicę 16 cm. Jeśli macie standardową tortownicę 21-22 cm wystarczy przygotować wszystkie składniki x 2 :)

Składniki na ciasto:
- 125 g masła
-   70 g białej czekolady połamanej na kawałki
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 125 g mąki 
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- jajko

Składniki na krem:
- 150 g naturalnego serka (niesolonego)
- 125 g serka mascarpone
-   40 g masła (temp. pokojowa)
-   50 g cukru pudru (przesianego)

Nasączenie: 
- 50 ml wody
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły)
- łyżeczka herbaty Earl Grey

Jajka czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Masło, czekoladę, mleko i ekstrakt waniliowy podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą. 
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczone składniki i jajko. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około godzinę w 170 C do zbrązowienia ciasta lub suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na ściereczkę odwracając spodem go góry. 
Krem
Wszystkie składniki ucieramy na gładko. Wkładamy do lodówki aby się krem troszkę schłodził.

Nasączenie
Wlewamy do garnuszka wodę, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przełożenie
Ciasto kroimy na 3 części. 
Nasączamy I część nakładając również skórkę pomarańczową i herbatę.
smarujemy niezbyt grubo masą. Powtarzamy czynność z II i III krążkiem. Na koniec smarujemy pozostałym kremem całe ciasto, również boki, tworząc fale. Dekorujemy jajkami czekoladowymi. 



Bon Appetit :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz