Zapraszam do wypróbowania tego naprawdę prostego przepisu na tartę.
Puszysta i delikatna, orzeźwiająca i co najważniejsze bardzo łatwa do zrobienia.
Wystarczy wymieszać składniki i schłodzić :)
Potrzebna forma do tarty (moja jest o średnicy 25 cm)
Składniki na spód:
- 250 g herbatników pełnoziarnistych, owsianych lub maślanych
- 100 g masła
- 50 g białej czekolady
Warstwa kokosowa:
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 50 g białej czekolady
- łyżka mleka skondensowanego
Nadzienie:
- 350 g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego)
- sok z 2 średniej wielkości cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 300 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
Spód
Herbatniki, masło i czekoladę miksujemy do uzyskania wilgotnej masy. Wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy na dnie i bokach, dosyć mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Warstwa kokosowa
Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Chwilę podgrzewamy, gdy zaczną delikatnie brązowieć, zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę oraz mleko. Mieszamy do uzyskania gęstej masy kokosowej (czekolada musi się rozpuścić).
Masę nakładamy na herbatnikowy spód.
Nadzienie
Mleko mieszamy z sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubijamy na sztywno i ubitą, partiami dodajemy do mleka, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami i masą kokosową. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Bon Appetit :)
Jak wyjąć taką tartę z foremki bez uszkodzenia "kantów"?
OdpowiedzUsuńNajlepszym rozwiązaniem jest forma do tart z wyjmowanym spodem. Takiej właśnie użyłam. Świetnie też sprawdzi się forma silikonowa. Jeśli jednak nie mamy takich form, to gdy tarta będzie odpowiednio schłodzona, powinna dać się podważyć od spodu i wtedy możemy spróbować delikatnie wyjąć podkładając coś szerokiego pod spód np. paterę. Gdy jeszcze nie miałam formy z wyjmowanym spodem, kroiłam ciasto jeszcze w formie i wyjmowałam po kawałku :)
Usuń