piątek, 2 maja 2014

Deser orzechowy z nutą kawy i spirytusu

Jeśli lubicie prażone orzechy laskowe, kawę, czekoladę i w tym wszystkim nutę spirytusu to nic Wam innego nie pozostanie jak wypróbowanie tego przepisu :) 
Doskonały pomysł na zbliżające się Walentynki :) 
Przepis poniżej, zapraszam!





Potrzebne: szklaneczki lub salaterki deserowe

Składniki na krem orzechowy:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g pasty z orzechów laskowych (np. nutella)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 500 ml śmietanki 30%

Składniki na krem czekoladowy ze spirytusem
- 150 g śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 50 ml spirytusu

Składniki na kruszonkę orzechową:
- 100 g prażonych orzechów laskowych (drobno posiekanych)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Krem orzechowy
Żółtka ucieramy na parze z 1/2 szklanki cukru pudru do momentu, 
aż będą puszyste i bladożółte.
Dodajemy pastę orzechową i kawę. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 3/4 do masy jajeczno-orzechowej. 
Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki, 
aby przez chwilę się schłodziła. 
Pozostały cukier dodajemy do reszty ubitej śmietany i odstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy
Śmietankę gotujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. 
Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy spirytus (jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać więcej czekolady lub kakao). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki, aby trochę się schłodził.

Kruszonka
Wszystkie składniki łączymy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temp. 180 stopni na złotobrązowy kolor.

Składamy deser:
1. Na dnie szklanki układamy warstwę kruszonki.
2.  Pokrywamy warstwą kremy orzechowego.
3. Następnie kładziemy warstwę kremu czekoladowego.
4. Ponownie warstwa kruszonki.
5. Warstwa kremu orzechowego.
6. Warstwa czekoladowa.
7. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną.

Oczywiście warstwy możecie ułożyć według własnej kolejności. 
Ilość też zależy od wielkości naczynia, w którym będzie deser. 

Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodził.

Jeśli nie macie rękawów cukierniczych możecie wykorzystać np. zwykłą koszulkę na kartki 
odcinając jeden róg lub jakiś grubszy woreczek foliowy (spożywczy). 
A jeśli w danym momencie nie macie żadnej z tych rzeczy to łyżka też się sprawdzi :) 


Bon Appetit :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz