Jest to przepis na pyszny, kremowy, czekoladowo-serowy torcik. Pomarańczowa nuta świetnie się tu sprawdziła pozostawiając przyjemnie orzeźwiający smak.
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Potrzebne: forma o średnicy 16 cm, blender
Składniki na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 90 g cukru
- 2 jajka
Składniki na masę:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka herbaty Earl Grey
- 100 g białej czekolady
- 1 jajko
Dekoracja:
- 1 pomarańcza
- 5 łyżek cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 5 łyżek wody
- pół torebki galaretki cytrynowej
+ dodatkowo 10 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od masy serowej.
Śmietankę wlewamy do rondelka i dodajemy herbatę Earl Grey. Doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy trochę sera, aby się zahartowała. Całą czekoladę przekładamy do twarogu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Śmietankę przecedzamy przez sitko, napar, który otrzymamy dodajemy wraz z jajkiem do masy serowej. Chwilę miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. Wstawiamy do lodówki, aby masa się trochę schłodziła.
Spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło i czekoladę, miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni).
Pieczemy przez 10 minut, (po tym czasie ciasto powinno się ściąć) wlewamy masę serową (przed wlaniem pamiętajmy, o dokładnym wymieszaniu masy), pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy na ok.10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dekoracja
Pomarańczę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry, a następnie ćwiartki.
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy 5 łyżek wody i sok wyciśnięty z drugiej połówki.
Doprowadzamy do wrzenia, gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w ćwiartki plasterki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, uważając aby pomarańcze się nie rozpadły. Po tym czasie wyjmujemy plasterki z syropu, dodajemy 10 łyżek wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy galaretkę cytrynową. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia się i odstawiamy do ostygnięcia.
Torcik dekorujemy w tortownicy.
Na wierzch nakładamy plasterki pomarańczy i zalewamy wystudzoną galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Zanim wyjmiemy z tortownicy, kroimy dookoła nożem, aby ciasto zachowało kształt.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz