czwartek, 8 maja 2014

Torcik z czarną porzeczką

Torcik z konfiturą z czarnej porzeczki, czekoladą, mascarpone i bitą śmietaną.
Przepis poniżej:) 





Potrzebne: 2 formy o średnicy 16 cm

Składniki na czekoladowy spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
-   30 g masła
-   90 g cukru
-     2 jajka

Składniki na ciasto białe:
- 50 g białej czekolady
- 15 g masła 
- 40 g cukru
- 1 jajko

Masa  
- 125 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru

- 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki

- 125 g serka mascarpone
- łyżka konfitury z czarnej porzeczki

- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Czekoladowy spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. 
Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło                 

i czekoladę, miksujemy. 

Ciasto białe
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. 
Cukier ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło 

i czekoladę, miksujemy. 

Oba ciasta przelewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy jednocześnie do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Pieczemy przez około 
15-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.


Masa
1. Mieszamy 125 g serka mascarpone z łyżką cukru pudru.
2. Mieszamy 125 g serka mascarpone z łyżką konfitury z czarnej porzeczki.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru.

Przekładamy torcik
Tort składamy w formie, w której pieczone było ciasto czekoladowe.

1. Na spód czekoladowy nakładamy serek mascarpone wymieszany z cukrem pudrem.
2. Rozsmarowujemy 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki.
3. Kładziemy krążek białego ciasta.
4. Nakładamy mascarpone z konfiturą porzeczkową.
5. Całość przykrywamy bitą śmietaną.

Tak złożony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu kroimy dookoła nożem aby ciasto zachowało ładny kształt. 
Dekorujemy według uznania, ja użyłam płatków róż.


Bon Appetit :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz