Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Blog ze Znakiem Smaku.
Jakiś czas temu gdzieś na billboardzie wpadła mi w oko reklama Trzy Znaki Smaku.
Sprawdziłam zasady, no i stwierdziłam czemu nie :) Ponieważ jednym ze składników ma być produkt tradycyjny lub regionalny z oznaczeniem europejskim pomyślałam, że wybiorę miód. W cukiernictwie sprawdza się idealnie! Okazało się, że wcale nie było to takie proste zadanie.
Nie poddałam się:) Myślałam, kombinowałam i powstał mus, nam smakował, mam nadzieję, że i Wam będzie, a mnie przyniesie szczęście w konkursie:)
Potrzebne: pierścienie kuchenne 6 sztuk
Składniki
MUS
- 320 ml mleka (3,2% tłuszczu)
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 60 g miodu Drahimskiego wielokwiatowego
- 250 g ubitej na sztywno śmietanki 30%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
GALARETKA POMARAŃCZOWA
- 100 g brązowego cukru
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji
- 100 g obranych i posiekanych pistacji
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w trójkąty
- sok z połowy cytryny wymieszany z łyżeczką miodu drahimskiego wielokwiatowego
Przygotowanie
Mus
1. Mleko w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ubijamy (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem, aż będą bladożółte i puszyste. Dodajemy miód i powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą (miska nie powinna dotykać wody), delikatnie gotujemy cały czas ubijając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
2. Żelatynę moczymy w małej ilości wody przez ok. 5 minut. Dodajemy do powstałej masy i mieszamy do rozpuszczenia. Masę przecieramy przez sito do czystej miski i wstawiamy do lodówki. Gdy się zetnie (ok. godziny) dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
Galaretka pomarańczowa
W rondelku gotujemy na wolnym ogniu cukier z sokiem pomarańczowym, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
Wykończenie
Dno pierścieni uszczelniamy folią spożywczą, aby folia nie odchodziła możemy założyć gumkę recepturkę. Napełniamy musem do 3/4 każdy pierścień. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby mus się ściął. Wyjmujemy formy z lodówki i wlewamy na mus galaretkę (wcześniej można odmierzyć np. kieliszkiem 6 części). Wstawiamy z powrotem do lodówki na około godzinę.
Delikatnie zdejmujemy folię z pierścienia, ostrożnie kroimy dookoła nożem (bez ząbków) i podnosimy pierścień, można delikatnie od góry przycisnąć równomiernie galaretkę, aby deser się nam nie rozpadł.
Posypujemy pistacjami, podajemy z kawałkami świeżej pomarańczy, skropione syropem cytrynowo-miodowym.
Bon Appetit :)
Mus jest RE WE LA CYJ NY !!!
OdpowiedzUsuńNiesamowite doznanie smakowe .
Wierzę,że szanowne jury konkursu zachwyci się
poezją smaku i urodą tej PYCHOTKI.
Trzymam mocno kciuki i oddaję na ten mus wszystkie głosy świata !!! :)