W takie upały nic się nie chce, ale ochota na coś słodkiego chyba jest zawsze, prawda? :)
Żeby nie podkręcać temperatury w domu, można zrobić bardzo szybko i łatwo np. SERNIK na zimno.
Troszkę trzeba poczekać, aby odpowiednio się schłodził,
ale efekt jest super, zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na spód:
- opakowanie herbatników owsianych
- 100 g białej czekolady (drobno posiekanej)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 200 ml wody
- 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 kg sera twarogowego
- 300 ml śmietanki 30%
- małe opakowanie cukru waniliowego
Dekoracja:
- 100 ml wody
- 1/2 galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
- 4-5 kostek białej czekolady startej na tarce
Przygotowanie:
Spód
Herbatniki rozdrabniamy z masłem tłuczkiem lub mikserem, dodajemy czekoladę oraz wiórki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 22-24 cm, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni dociskając do dna. Odstawiamy i przygotowujemy masę.
Masa serowa
W rondelku gotujemy wodę, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Rondelek możemy wstawić do zlewu z zimną wodą, aby troszkę przyspieszyć chłodzenie.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka ostygnie, dodajemy ją do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy na spód herbatnikowy, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki.
Dekoracja
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Uważamy, aby nie stężała. Gdy sernik stężeje, posypujemy startą czekoladą i zalewamy wystudzoną galaretką. Pozostawiamy w lodówce, aby dobrze się schłodził, najlepiej na całą noc.
Zanim wyjmiemy z formy, kroimy dookoła nożem, żeby sernik nam się nie rozpadł.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz