Dla wszystkich, którzy lubią smak kokosa polecam te ciasteczka.
Delikatna beza z KOKOSEM, krem KOKOSOWY więc czego chcieć więcej.
Przepis poniżej :)
Składniki na ciasteczka:
- 200 g cukru pudru
- 150 wiórek kokosowych
- 4 białka
- 75 g białego cukru kryształ
Składniki na krem:
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g białej czekolady ( połamanej na kawałki)
- 150 g serka mascarpone
- 25 g masła w temp. pokojowej
- 50 g uprażonych wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka
W blenderze z pojemniczkiem miksujemy cukier puder z wiórkami kokosowymi.
Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier. Do ubitej bezy dodajemy cukier z wiórkami i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy równe kółka o średnicy ok. 2,5 cm na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 130 stopni (pamiętajmy,
aby piekarnik wcześniej nagrzać). Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia
Krem
Mleczko gotujemy w rondelku, zestawiamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Pozostawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie mieszamy (czekolada powinna się rozpuścić), aż powstanie gładka masa. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło i wiórki kokosowe. Po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia, aby przyspieszyć ten proces, masę możemy włożyć do lodówki.
Pamiętajmy, że ciasteczka składamy więc musimy podzielić je na dwie części.
Odwracamy do góry spodem i za pomocą szprycy lub nożem nakładamy równomiernie krem i delikatnie dociskamy drugim ciastkiem
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz