niedziela, 7 lutego 2016

Krem z białej czekolady z musem truskawkowym

Orzeźwiający, słodko-kwaśny, kremowy...taki właśnie jest ten deser :)
W dodatku łatwy w przygotowaniu, potrzeba jednak trochę cierpliwości 
zanim spróbujemy ponieważ chłodzenie odgrywa tutaj dużą rolę.
Deser musi być odpowiednio schłodzony, 
ciepły niestety nie będzie miał tych samych walorów smakowych. 
Zapraszam :)



Potrzebne: szklaneczki lub pucharki deserowe.

Składniki na mus
- 200 g mrożonych truskawek
- 35 g galaretki truskawkowej
- 70 ml gorącej wody

Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30 %

PRZYGOTOWANIE

 

Mus
Truskawki miksujemy blenderem. Galaretkę zalewamy gorącą wodą
i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Łączymy z truskawkami,
przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i ewentualnych grudek.
Musem napełniamy szklaneczki do ok. 1/3 wysokości i wstawiamy do lodówki,
aby mus się schłodził i stężał.


Krem
W rondelku gotujemy śmietankę. Wrzucamy połamaną białą czekoladę. 
Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia. 
Dodajemy skórkę cytrynową, jogurt i sok z cytryny, delikatnie mieszamy.
Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby krem się schłodził.
Na koniec ubijamy na sztywno śmietankę i dodajemy do schłodzonego kremu.



Wykończenie
Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowany mus.
Dopełniamy szklaneczki kremem i ponownie wstawiamy do lodówki, 

aby deser dobrze się schłodził. Najlepiej na kilka godzin. 



 Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz