niedziela, 20 marca 2016

Tartaletki mazurkowe

Powoli zaczynamy przygotowania do Wielkanocy. 
U nas oczywiście dominują wypieki :) 
Nasza dzisiejsza propozycja to 'tartaletkowe mazurki'. 
Tak nazwała ciasto moja pięciolatka. 
Bardzo proste w wykonaniu i pięknie będą wyglądały na wielkanocnym stole. 
Zapraszamy do pieczenia :) 

Potrzebne: foremki do tarteletek 6-8 sztuk

Składniki na spód
– 250 g mąki pszennej
– 175 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– 2 jajka
– szczypta soli

Składniki na krem

- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g krówek (8-9 sztuk np. Jutrzenka)
- 2 łyżki masła orzechowego ( z kawałkami orzechów)

Do dekoracji: kawałki czekolady, jajka czekoladowe.

PRZYGOTOWANIE

Spód
Mąkę przesiewamy, łączymy z masłem, cukrem, solą i jajkami. 
Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą 
i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy masłem. 
Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na ok 1 cm. Wycinamy koła o średnicy większej 
niż foremka (ok. 1,5-2 cm). Wypełniamy foremki ciastem, dociskając do dna i boków. 
Jeśli mamy, każdą foremkę wykładamy kulkami do pieczenia lub pokrywamy folią aluminiową 
i sypiemy ryż lub fasolę, aby podczas pieczenia ciasto nam się nie podniosło. 
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po ok. 15 minutach zdejmujemy kulki lub folię i dalej pieczemy. Jeśli ciasto zacznie się zbyt rumienić, zmniejszamy temperaturę lub wyłączamy piekarnik i wyjmujemy do ostygnięcia.


Krem
Śmietankę i mleko gotujemy na wolnym ogniu w rondelku. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i krówki. Mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Każdą tartaletkę smarujemy masą i dekorujemy czekoladą i jajkami.



Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz