sobota, 2 kwietnia 2016

Tarta czekoladowo-kawowa






Potrzebne: formy do tart lub tortownice (użyłam 3 x 16 cm)

Składniki na spód
– 250 g mąki pszennej
– 175 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– 2 jajka
– szczypta soli
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Krem biały
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 100 g białej czekolady

- 250 g serka mascarpone

 Krem kawowo-czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki białego kremu
- 50 g posiekanych, prażonych orzechów włoskich
- odrobina spirytusu lub wódki

Do przełożenia: konfitura lub dżem z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE

Spód
Mąkę przesiewamy, łączymy z masłem, cukrem, solą i jajkami.
Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy orzechy i dobrze wgniatamy w ciasto. 

Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 
Formy smarujemy masłem. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na ok 1 cm.
Wycinamy koła o średnicy większej niż foremka (ok. 1,5-2 cm).
Wypełniamy formy/tortownice ciastem, dociskając do dna i boków. Jeśli mamy, każdą foremkę wykładamy kulkami do pieczenia lub pokrywamy folią aluminiową i sypiemy ryż lub fasolę,
aby podczas pieczenia ciasto nam się nie podniosło. Pieczemy w temp. 180 stopni 

przez około 25-30 minut. Po ok. 15 minutach zdejmujemy kulki lub folię i dalej pieczemy. 
Jeśli zacznie się zbyt rumienić wyłączamy piekarnik i wyjmujemy do ostygnięcia.

Krem biały
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z mlekiem, do momentu, 
aż zacznie się tworzyć tzw. kożuch. W miseczce mieszamy żółtka z cukrem, bez ubijania. Dodajemy mąkę i cukier i mieszamy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy jajecznej wlewamy powoli gorące mleko ze śmietanką cały czas mieszając. Całość przelewamy do rondelka i stawiamy na wolnym ogniu (nie przerywamy mieszania), aż masa zgęstnieje (powinna powstać gładka masa, coś w rodzaju budyniu). Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa wystygnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.

Krem kawowo-czekoladowy

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę i białą masę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy włoskie oraz wódkę lub spirytus.

Wykończenie
Na ostudzone spody nakładamy cienką warstwę czekoladowej masy i równomiernie rozsmarowujemy. Nakładamy po łyżce dżemu na środku tart, wylewamy białą masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, aby się schłodziły.
Posypujemy kakao i posiekanymi orzechami włoskimi. Chłodzimy w lodówce.




Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz