poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto cytrynowe


Proste i bardzo dobre :)
Wystarczy wymieszać składniki , przelać do foremek i poczekać, aż się upiecze.
Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowania, 
a macie ochotę na coś do kawy czy herbaty to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę :)





Potrzebne: 2 foremki keksówki średniej wielkości

Składniki
- 4 jajka
- 260 g cukru
- skórka otarta z 3 cytryn
- szczypta soli
- 115 ml śmietanki 30%
- 210 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

PRZYGOTOWANIE

W misce delikatnie ubijamy mikserem jajka, cukier, skórkę cytrynową 
i sól (przez ok. 30 sekund).
Cały czas ubijając dodajemy śmietankę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Dodajemy dżem pomarańczowy. Na koniec wlewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy.

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. 
Masę dzielimy na 2 części i przelewamy do foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy napełnione foremki, pieczemy przez ok. 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno nabrać ładnego złoto-brązowego koloru.


Upieczone ciasto możemy polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.
Świetnym dodatkiem może być bita śmietana wymieszana z białą czekoladą
i odrobiną soku z cytryny, no i świeże owoce wspaniale pasują do takich ciast.


BON APPETIT :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz