środa, 20 kwietnia 2016

Czekoladowy tort tiramisu

Kto z nas nie lubi TIRAMISU ?! :) 
My uwielbiamy, a ta czekoladowa wersja w formie tortu bardzo nam posmakowała. 
Delikatny, kremowy, lekki i pięknie wygląda. 
Przepis poniżej, zapraszam :) 





Potrzebne: tortownica: 22-24 cm

Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki zimnej wody

Krem
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml śmietanki 30%

- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao

Nasączenie
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka kawy inki
- 200 ml gorącej wody
- 25 ml spirytusu lub wódki czy likieru kawowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Dodajemy po kolei żółtka, mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mąki łączymy razem z proszkiem
do pieczenia (możemy wcześniej przesiać, aby była pulchniejsza) i dodajemy do masy jajecznej,
delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W trakcie mieszania dodajemy po łyżce wody.

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masą wypełniamy tortownicę
i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Pamiętajmy, aby nie otwierać piekarnika ponieważ
biszkopt może opaść.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
(patyczek powinien być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy na parę minut w nagrzanym piekarniku.
Gdy troszkę ostygnie, wyjmujemy i przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia,
najlepiej odwrócić do góry dnem wtedy biszkopt będzie równy.

Krem
Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy miskę z pary i ubijamy,
aż masa będzie puszysta, a kolor będzie jasnożółty. Dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy w chłodne miejsce.  Śmietankę (150 ml) ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
W rondelku na wolnym ogniu podgrzewamy śmietankę z połamaną na kostki czekoladą i kakao.
Mieszamy, aż powstanie gęsta czekoladowa masa. Dodajemy kilka łyżek masy mascarpone, gdy konsystencja trochę się rozluźni mieszamy całą masę czekoladową z masą mascarpone.
Wstawiamy do lodówki, aby krem dobrze się schłodził.


Nasączenie
Kawy zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dolewamy alkohol i czekamy, aż ostygnie.

WYKOŃCZENIE

Tort składamy w tortownicy.
Biszkopt kroimy na kilka części 3,4,5 o grubości ok. 1 cm (w zależności od tego jak duży nam urósł).
Pamiętajmy, aby masę podzielić odpowiednio na tyle samo części ile nam wyszło krążków.
Na spodzie kładziemy pierwszy krążek, nasączamy i smarujemy kremem, kolejny krążek,
nasączenie i krem itd.

Złożony tort wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Najlepiej na całą noc.
Przed wyjęciem z tortownicy, kroimy dookoła nożem. Tort posypujemy obficie kakao, a boki możemy posmarować rozpuszczoną czekoladą.





Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz