środa, 22 czerwca 2016

Babeczki piaskowe z kremem czekoladowym i kawą inką

Zapraszamy na babeczki :) 
Dla dzieci radość zarówno z ozdabiania jak i jedzenia.
Jeśli brakuje nam pomysłu jak spędzić czas z dzieckiem 
to wybierzcie wspólne pieczenie - dobra zabawa gwarantowana!




Potrzebne: forma do babeczek na 12 sztuk, papilotki

Składniki na ciasto
- 150 g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao

- 150 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka

Składniki na krem
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 2 łyżki kawy inki
- łyżka cukru pudru
- łyżka miodu
- łyżka miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone

PRZYGOTOWANIE

 

Ciasto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i odstawiamy.
Do masła dodajemy cukier i ucieramy na gładką, puszystą masę.
Dodajemy jajka, jedno po drugim, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na koniec dodajemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papilotkami i równomiernie nakładamy masę.
Maksymalnie do 3/4 wysokości, jeśli nam zostanie to możemy dopełnić.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni).
Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po 20 minutach możemy sprawdzić patyczkiem
czy nasze babeczki są upieczone. Jeśli tak, wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. 



 Krem
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę, kakao, kawę inkę
oraz cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Gdy składniki już się połączą zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy łyżkę miodu oraz masło. Ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby masa ostygła.
Na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie miksujmy.
Krem wstawiamy do lodówki
na około 30 minut, aby przed dekorowaniem trochę stężał.

Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki według uznania.
 
My często używamy dosyć dużej końcówki (tylki), która daje nam piękne róże :)




Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz