czwartek, 16 czerwca 2016

Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Chyba wszyscy lubimy naleśniki, 
a te na słodko to najbardziej uwielbiają dzieci :) 
Teraz gdy mamy sezon truskawkowy smakują jeszcze lepiej. 
Jeśli zatem zastanawiacie się co na deser, 
obiad czy kolację odpowiedź jest prosta: 
NALEŚNIKI z truskawkami :) 


  
Składniki na ciasto
– 150 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 200 ml mleka
– 75 ml wody
– 50 g roztopionego masła

Nadzienie
- 250 g twarogu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany

Dodatki
- do polania śmietana lub jogurt naturalny
- cukier puder do posypania
- świeże truskawki pokrojone w ćwiartki


PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy. Dodajemy po kolei jajka i dobrze mieszamy.
Mleko łączymy z wodą i powoli dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając.
Masło roztapiamy na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki na wolnym ogniu
i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.

Smażymy najlepiej na nieprzywierającej patelni
(nie używamy już żadnego tłuszczu do smażenia).


Nadzienie
Twaróg mieszamy z miodem i śmietaną. Miksujemy chwilkę blenderem. Jeśli nie mamy blendera to miód wcześniej mieszamy ze śmietaną, aby się dobrze rozpuścił i wtedy dodajemy do twarogu.

Naleśniki smarujemy twarogiem, składamy w trójkąty, polewamy śmietaną i obficie obkładamy truskawkami.
 
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.



 Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz