wtorek, 14 czerwca 2016

Trufle czekoladowo-orzechowe z nutką likieru Baileys


Czasami są takie dni, że mamy ochotę na coś słodkiego, 
ale nie bardzo chce nam się piec.
No dobrze, ja tak czasem mam i wtedy robię trufle! :)
Nie wymagają wiele uwagi, a efekt jest wspaniały, 
no i świadomość, że sami robimy coś naprawdę pysznego. 
Tym razem polecam wersję czekoladową z nutką likieru Baileys, 
do tego orzechy laskowe lub wiórki kokosowe. 
Pyszne, kremowe, domowe!
ZAPRASZAM :)




Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki likieru Baileys
ok. 50 g prażonych orzechów laskowych drobno posiekanych (bez skórki)

PRZYGOTOWANIE

 

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i dodajemy masło, odstawiamy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. 

Gdy zaczyna wrzeć, zalewamy czekoladę
i pozostawiamy na ok. minutę, aby czekolada się rozpuściła.
Dodajemy likier i mieszamy wszystkie składniki,
aż powstanie jednolita, gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa już ostygnie, wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Najlepiej na kilka godzin (2-3).
Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki i obtaczamy
w posiekanych orzechach.


Ps. Do formowania trufli możemy użyć dwóch łyżeczek lub np. łyżeczki do melona jeśli posiadamy.
Oczywiście możemy je obtoczyć w innych wybranych dodatkach
(kakao, wiórki kokosowe, inne orzechy).


Przed podaniem schładzamy w lodówce. 


Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz