sobota, 9 lipca 2016

Tarta jogurtowo-serowa z malinami - bez pieczenia!

Bez pieczenia! Kremowy, orzeźwiający smak :)
Dzisiaj przepis na jogurtowo-serową tartę z dużą ilością świeżych malin.
W końcu mamy sezon więc trzeba odpowiednio wykorzystać
nasze wspaniałe owoce.Tarty nie pieczemy.
Chwila przygotowań, chłodzenie i mamy wspaniały deser.


Potrzebne: forma do tart o średnicy 24-26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem lub silikonowa

Składniki na spód
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 50 g płatków migdałowych

 Warstwa malinowa
- 100 g mrożonych lub świeżych malin
-100 g białej czekolady

 Masa jogurtowo-serowa
- 350 g twarogu naturalnego np. President
- 250 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody

Dekoracja: świeże maliny, cukier puder

Spód
Herbatniki kruszymy  i wrzucamy do malaksera.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników.

Miksujemy do momentu, aż masło połączy się z herbatnikami.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

Gdy zaczną delikatnie brązowieć dodajemy do ciastek i chwilkę miksujemy,
aby połączyły się z herbatnikami.
Płatków nie musimy miksować bardzo drobno, kawałki będą bardziej wyczuwalne i chrupkie.

Wszystko przekładamy do formy na tartę. Równomiernie rozprowadzamy,
dosyć mocno dociskając zarówno spód jak i boki.

Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.



Masa malinowa
Maliny wkładamy do miski. Dodajemy połamaną na kawałki, białą czekoladę.
Miskę stawiamy
na garnku z gotującą się wodą. Pozostawiamy do momentu,
aż czekolada się rozpuści. Dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy na herbatnikowy spód, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy
ponownie do lodówki.


Masa jogurtowo-serowa
W misce mieszamy twaróg z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy wodą (najlepiej w jakimś kubeczku lub szklance), czekamy, aż napęcznieje.
Wstawiamy kubeczek do bardzo ciepłej wody i czekamy, aż się rozpuści.
Płynną żelatynę dodajemy do masy serowo-jogurtowej.
Całość chwilkę miksujemy, najlepiej blenderem.

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowo-malinowy. Wygładzamy.
Wstawiamy do lodówki, żeby ciasto się schłodziło min. 2 godziny.
Dekorujemy całymi malinami i posypujemy cukrem pudrem

 

Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz