czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto maślankowe - idealne z sezonowymi owocami

Bardzo lubię robić torty, które wcale nie są takie proste.
Dlatego postanowiłam trochę sobie odpuścić i opracować kilka mniej wymagających przepisów :) 
Proste ciasta z sezonowymi owocami, desery,
koktajle, takie przepisy w najbliższym czasie będziecie mogli u nas znaleźć.
Dzisiaj zapraszam na ciasto maślankowe.
Nie jest bardzo wymagające, a smakuje bardzo dobrze.
Możemy je serwować ze świeżymi owocami lub polane syropem owocowym.
Świetnie też sprawdzi się bita śmietana, miód czy syrop klonowy.
Zapraszam :




Potrzebne: kwadratowa lub prostokątna forma do pieczenia
użyłam formy 24 cm x 24 cm

Składniki
- 4 żółtka (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 150 g mąki pszennej (przesianej)
- szczypta soli
- 500 ml maślanki
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

 

Żółtka ubijamy z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość i będą bladożółte. Dodajemy ostudzone, roztopione masło, cały czas delikatnie miksując. Następnie dodajemy partiami mąkę i szczyptę soli.
Masa zrobi się dosyć gęsta więc możemy wymieszać łyżką.
Na koniec wlewamy powoli maślankę, miksujemy na wolnych obrotach.

Masę na chwilę odstawiamy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę. 
Połowę piany dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałą część i ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. 



Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (góra-dół) przez około godzinę.
Na wierzchu ciasto zacznie przybierać delikatnie złoto-brązowy kolor. 



 Ciasto powinno być gęste i odbijać się od palca gdy je dotkniemy.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy w kwadraty lub prostokąty i podajemy ze świeżymi owocami
lub innymi dodatkami (miód, syrop klonowy, bita śmietana etc..)











Bon Appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz