środa, 29 czerwca 2016

Karmelizowane brzoskwinie z lodami bakaliowymi, prażonymi płatkami migdałowymi i nutką mięty

Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, ale okazało się, że mamy tylko lody bakaliowe. 
Chwila namysłu i powstał pyszny deser :)
Lody zostały wzbogacone karmelizowanymi brzoskwiniami 
z nutką mięty i prażonymi płatkami migdałowymi. 
PYCHA!


 
Z przepisu wyjdą 3-4 porcje

Składniki
- 3 świeże brzoskwinie pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- garść prażonych płatków migdałowych
- lody bakaliowe lub inne (śmietankowe, waniliowe)
- świeże liście mięty

PRZYGOTOWANIE

Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i czekamy chwilkę, aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i delikatnie potrząsamy patelnią. Dodajemy ćwiartki brzoskwiń i sok z cytryny. Wszystko chwilę podgrzewamy delikatnie mieszając, aż brzoskwinie zmiękną, a na patelni powstanie gęsty sos.


 Przekładamy brzoskwinie na talerz lub do miseczek. 
Najlepiej po 3-4 ćwiartki. Dodajemy po 1-2 gałki lodów. 
Polewamy sosem z patelni, na koniec posypujemy płatkami migdałowymi 
i posypujemy świeżą miętą.


Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz