wtorek, 31 marca 2015

Mazurek pomarańczowo-cytrynowy

Z dzieciństwa nie pamiętam Mazurków. 
U nas raczej królowały Baby wielkanocne. 
Przez długi czas nie mogłam też się do nich przekonać,
 ponieważ zazwyczaj trafiałam na bardzo, ale to bardzo słodkie, 
które niekoniecznie trafiały w moje kubki smakowe. 
W  tym roku postanowiłam zrobić sama, nie za słodkie, ale takie w sam raz. 
Przepis poniżej:)





Składniki na ciasto: 
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
-  60 g szklanki cukru pudru
- 2 żółtka 
-  łyżka śmietany

Składniki na masę:
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- świeży sok pomarańczowy z 1/2 pomarańczy 
- świeży sok cytrynowy z 1/2 cytryny
- starta skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
- starta skórka cytrynowa z 1 cytryny

Do dekoracji: prażone płatki migdałowe


PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku układamy masło i siekamy go z mąką. 
Dodajemy żółtka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, 
formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozpłaszczamy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie formujemy pożądany kształt mazurka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem 
do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Masa
Śmietankę gotujemy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie lepka, gęsta masa. Jeśli jest zbyt rzadka, gotujemy na wolny ogniu, aż zgęstnieje.
Masą polewamy przygotowane ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i skórkami cytrusowymi.
Pozostawiamy do ostygnięcia.




Bon Appetit :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz