niedziela, 19 kwietnia 2015

Trufle czekoladowe klasyczne

Domowe TRUFLE! 
Przygotowanie ich wcale nie jest takie trudne, 
a możliwości wykończenia nieskończenie wiele.
Naprawdę polecam :) 







Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 200 ml śmietanki 30%
- 35 g masła


PRZYGOTOWANIE

Czekoladę drobno siekamy i wkładamy do dużej miski.
Śmietankę i masło wkładamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu, 
aż masło się rozpuści i całość zacznie wrzeć.. 
Zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę.
Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka czekoladowa masa. 
Na tym etapie możemy dodać różne dodatki np. likiery, kawę, 
skórkę pomarańczową etc..)
Ja w tym przepisie zrobiłam klasyczne bez żadnych dodatków.
Masę chłodzimy w lodówce przez około 2 -3 godziny.

Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona zaczynamy formować trufle.
Najlepiej użyć do tego łyżeczki do melona. Zanurzamy ją w gorącej wodzie 
i nabieramy masę. Uformowaną truflę kładziemy na papierze do pieczenia. 

Trufle wykańczamy według uznania. 
Możemy je zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach etc... możliwości jest wiele.
Ja oczywiście zanurzyłam w gorzkiej czekoladzie (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) 
i posypałam kakao.


Bon Appetit :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz