Domowe TRUFLE!
Przygotowanie ich wcale nie jest takie trudne,
a możliwości wykończenia nieskończenie wiele.
Naprawdę polecam :)
a możliwości wykończenia nieskończenie wiele.
Naprawdę polecam :)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 200 ml śmietanki 30%
- 35 g masła
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę drobno siekamy i wkładamy do dużej miski.
Śmietankę i masło wkładamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu,
aż masło się rozpuści i całość zacznie wrzeć..
Zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę.
Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka czekoladowa masa.
Na tym etapie możemy dodać różne dodatki np. likiery, kawę,
skórkę pomarańczową etc..)
Ja w tym przepisie zrobiłam klasyczne bez żadnych dodatków.
Masę chłodzimy w lodówce przez około 2 -3 godziny.
Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona zaczynamy formować trufle.
Najlepiej użyć do tego łyżeczki do melona. Zanurzamy ją w gorącej wodzie
i nabieramy masę. Uformowaną truflę kładziemy na papierze do pieczenia.
Trufle wykańczamy według uznania.
Możemy je zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach etc... możliwości jest wiele.
Ja oczywiście zanurzyłam w gorzkiej czekoladzie (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
i posypałam kakao.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz