Tym razem coś na szybko, smacznie i tak żeby było na wynos,
do wrzucenia do torby czy plecaka.
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 żółtka
- 300 g przesianej mąki pszennej
- 150 g płatków owsianych żytnich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub świeżo startej
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę.
Dodajemy żółtka i mieszamy, aż składniki się połączą.
Wsypujemy partiami mąkę, płatki oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce
przez około 30 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy (lekko podsypując mąką)
na grubość 0,5 cm maksymalnie. Wycinamy szklanką lub jakąś inną foremką.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 15 minut na środkowym poziomie.
Po wyjęciu przekładamy na kratkę aby ostygły.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz