Bardzo lubię robić torty, które wcale nie są takie proste.
Dlatego postanowiłam trochę sobie odpuścić i opracować kilka mniej wymagających przepisów :)
Dlatego postanowiłam trochę sobie odpuścić i opracować kilka mniej wymagających przepisów :)
Proste ciasta z sezonowymi owocami, desery,
koktajle, takie przepisy w najbliższym czasie będziecie mogli u nas znaleźć.
koktajle, takie przepisy w najbliższym czasie będziecie mogli u nas znaleźć.
Dzisiaj zapraszam na ciasto maślankowe.
Nie jest bardzo wymagające, a smakuje bardzo dobrze.
Nie jest bardzo wymagające, a smakuje bardzo dobrze.
Możemy je serwować ze świeżymi owocami lub polane syropem owocowym.
Świetnie też sprawdzi się bita śmietana, miód czy syrop klonowy.
Świetnie też sprawdzi się bita śmietana, miód czy syrop klonowy.
Zapraszam :)
Potrzebne: kwadratowa lub prostokątna forma do pieczenia
użyłam formy 24 cm x 24 cm
Składniki
- 4 żółtka (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 150 g mąki pszennej (przesianej)
- szczypta soli
- 500 ml maślanki
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
Żółtka ubijamy z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość i będą bladożółte. Dodajemy ostudzone, roztopione masło, cały czas delikatnie miksując. Następnie dodajemy partiami mąkę i szczyptę soli.
Masa zrobi się dosyć gęsta więc możemy wymieszać łyżką.
Na koniec wlewamy powoli maślankę, miksujemy na wolnych obrotach.
Masę na chwilę odstawiamy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywną pianę.
Połowę piany dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałą część i ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (góra-dół) przez około godzinę.
Na wierzchu ciasto zacznie przybierać delikatnie złoto-brązowy kolor.
Ciasto powinno być gęste i odbijać się od palca gdy je dotkniemy.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy w kwadraty lub prostokąty i podajemy ze świeżymi owocami
lub innymi dodatkami (miód, syrop klonowy, bita śmietana etc..)
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz