Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, ale okazało się, że mamy tylko lody bakaliowe.
Chwila namysłu i powstał pyszny deser :)
Lody zostały wzbogacone karmelizowanymi brzoskwiniami
Lody zostały wzbogacone karmelizowanymi brzoskwiniami
z nutką mięty i prażonymi płatkami migdałowymi.
PYCHA!
Z przepisu wyjdą 3-4 porcje
Składniki
- 3 świeże brzoskwinie pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- garść prażonych płatków migdałowych
- lody bakaliowe lub inne (śmietankowe, waniliowe)
- świeże liście mięty
PRZYGOTOWANIE
Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i czekamy chwilkę, aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i delikatnie potrząsamy patelnią. Dodajemy ćwiartki brzoskwiń i sok z cytryny. Wszystko chwilę podgrzewamy delikatnie mieszając, aż brzoskwinie zmiękną, a na patelni powstanie gęsty sos.
Przekładamy brzoskwinie na talerz lub do miseczek.
Najlepiej po 3-4 ćwiartki. Dodajemy po 1-2 gałki lodów.
Polewamy sosem z patelni, na koniec posypujemy płatkami migdałowymi
i posypujemy świeżą miętą.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz