Przepis na pyszne ciasteczka orzechowo-kawowe poniżej.
Śladu nie było po nich już kolejnego dnia ZAPRASZAM :)
Składniki na ciasteczka:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 3 białka
- 2 łyżki białego cukru
Krem kawowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżeczka syropu glukozowego lub miodu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 25 g masła w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka
Łączymy cukier puder i kakao, przesiewamy przez sito, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Dodajemy partiami suche składniki, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy równe kółka
o średnicy ok. 2,5 cm na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 130 stopni (pamiętajmy, aby piekarnik wcześniej nagrzać). Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem kawowy
Czekoladę łamiemy na kawałki. W rondelku gotujemy śmietankę z syropem lub miodem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawę i dobrze mieszamy.
Wrzucamy czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Krem odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, jeśli się spieszymy możemy wstawić do lodówki na około 15-20 minut.
Ciastka odwracamy do góry spodem. Za pomocą szprycy lub nożem nakładamy
równomiernie krem i dociskamy drugim ciastkiem.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz