niedziela, 2 listopada 2014

Ciasteczka orzechowo-kawowe


 Przepis na pyszne ciasteczka orzechowo-kawowe poniżej.
Śladu nie było po nich już kolejnego dnia ZAPRASZAM :) 





Składniki na ciasteczka:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 3 białka 
- 2 łyżki białego cukru

Krem kawowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżeczka syropu glukozowego lub miodu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 25 g masła w temperaturze pokojowej

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka
Łączymy cukier puder i kakao, przesiewamy przez sito, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. 
Dodajemy partiami suche składniki, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy. 
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy równe kółka 
o średnicy ok. 2,5 cm na blachy wyłożone papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 130 stopni (pamiętajmy, aby piekarnik wcześniej nagrzać). Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Krem kawowy
Czekoladę łamiemy na kawałki. W rondelku gotujemy śmietankę z syropem lub miodem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawę i dobrze mieszamy. 
Wrzucamy czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 
Krem odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, jeśli się spieszymy możemy wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

Ciastka odwracamy do góry spodem. Za pomocą szprycy lub nożem nakładamy 
równomiernie krem i dociskamy drugim ciastkiem. 



Bon Appetit :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz