Bardzo lubię połączenie czekolady, orzechów i kawy.
Moje ciasto wyszło bardzo aromatyczne. Użyłam pasty z orzechów pekanowych.
Oczywiście może być każda inna tj. z orzechów włoskich,
ziemnych czy laskowych np. nutella.
Jeśli nie mamy żadnej pasty w zasięgu ręki,
możemy rozpuścić czekoladę(gorzką, mleczną lub białą) w kąpieli wodnej,
dodać posiekane orzechy, wymieszać z serkiem i gotowe :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła ( temp. pokojowa)
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- łyżka jogurtu greckiego
- starta skórka z cytryny ( wcześniej sparzonej)
- pół szklanki wiórków kokosowych
Masa orzechowa:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g pasty orzechowej
Nasączenie:
- 100 ml wody ciepłej wody
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i masło.Miksujemy lub ugniatamy rękoma, aż składniki połączą się z masłem. Jajka, mleko oraz jogurt mieszamy w miseczce, przelewamy do suchych składników i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Powoli przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy długą wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, nakłuwamy w kilku miejscach i pozostawiamy jeszcze na kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ostygnie kroimy na 2 części.
Masa orzechowa
Serek mieszamy delikatnie z pastą orzechową i dzielimy na 2 części.
Nasączenie
Wszystkie składniki mieszamy, aż się rozpuszczą.
Przełożenie ciasta
Ciasto składamy w tortownicy.
Kładziemy pierwszy krążek, nasączamy i nakładamy połowę masy, równomiernie rozsmarowujemy.
Przekładamy drugim krążkiem, nasączamy i kładziemy pozostałą część masy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło.
Po wyjęciu z lodówki kroimy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz.
Można posypać pokruszoną bezą lub obficie polać rozpuszczoną gorzką, mleczną lub białą czekoladą.
Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz