czwartek, 6 listopada 2014

Migdałowe ciasteczka bezowe


Jeśli lubicie słodkie, bardzo słodkie wypieki to musicie wypróbować ten przepis. 
Bezowe ciasteczka z dodatkiem migdałów i gorzkiej czekolady. 
Do kawy pasują idealnie, przepis poniżej, zapraszam :) 



Składniki na ciasteczka:
- 200 g cukru pudru
- 150 g mielonych migdałów
-     4 białka 
-   75 g białego cukru (kryształ)

Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki)
- łyżeczka miodu
- 50 g posiekanych, prażonych migdałów 
- 2,3 łyżki likieru amaretto

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka 
W blenderze z pojemniczkiem miksujemy cukier puder z migdałami. Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier. Do ubitej bezy dodajemy cukier z migdałami 
i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy
i wyciskamy równe kółka o średnicy ok. 2,5 cm na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 130 stopni (pamiętajmy, 
aby piekarnik wcześniej nagrzać). Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Krem
Śmietankę gotujemy z miodem. Zalewamy połamaną na kawałki czekoladę i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy, 
dodajemy migdały i likier. Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej (jeśli chcemy przyspieszyć wstawiamy do lodówki, aby masa szybciej stężała).

Pamiętajmy, że ciasteczka składamy więc musimy podzielić je na dwie części. 
Odwracamy do góry spodem i za pomocą szprycy lub nożem nakładamy równomiernie krem i delikatnie dociskamy drugim ciastkiem.



Bon Appetit :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz