poniedziałek, 10 listopada 2014

Marmolada pomarańczowa

W tym poście bardzo łatwa w przygotowaniu i dobra marmolada pomarańczowa. 
Robi się bardzo szybko, jeszcze tego samego dnia wykorzystałam ją do ciasta pomarańczowego. Świetna sprawa, wypróbujcie :) 




Składniki:
- 200 g miąższu z pomarańczy
- 100 g jabłek
- 300 g cukru (kryształ)

PRZYGOTOWANIE

Pomarańcze i jabłka kroimy na kawałki, wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier       i stawiamy na wolnym ogniu.. Po około 30 minutach widelcem rozgniatamy owoce, marmolada powinna zacząć gęstnieć i stawać się perlista. Jabłka powinny całkowicie się rozpuścić, po około godzinie marmolada powinna być gotowa.
Pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać. Gorącą przekładamy do słoiczka, po ostygnięciu zakręcamy i trzymamy w lodówce. 


Tak przygotowana marmolada świetnie nadaje się do przekładania ciast lub jako nadzienie do pączków, drożdżówek etc...
A jeśli lubicie słodkie śniadania to też się sprawdzi :) 


Bon Appetit :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz